Vakantie tip: verken de Namib Desert te paard …

Het team van vakantietepaard ging afgelopen maand op reis naar de Namib Desert. Zelf zin om deze reis te ondernemen maar weet je niet wat te verwachten?

“Ik heb geluk om van mijn hobby en passie mijn job te hebben. Alles startte ongeveer 14 jaar geleden: ik trainde volop endurance paarden en vond een ruitervakantie in het buitenland een welkome afwisseling. Mijn eerste keus was de African Explorer: een safari te paard in zowel Zuid Afrika als Botswana genericforgreece.com. Het werd een onvergetelijke trip, zelf nu nog – jaren later – krijg ik kippenvel wanneer ik vol begeestering kan vertellen over het mooie Afrika.

In 2019 vond ik dat het tijd was om dé sportieve uitdaging van mijn leven aan te gaan: 400 km te paard door de Namibische Woestijn. Het plan was om ongeveer 9 maand op voorhand te starten met trainen (spieren én paardrijden), maar mijn gezondheid stak een stok in de wielen.

En nu … 12 september: D-Day. Eindelijk is het zover! De échte start van een avontuur, een droom waar ik al jaren naar uitkijk! Het is een beetje met mixed feelings omdat ik mijn klein gezin en warm nest achter mij laat voor 12 dagen… De dagen vooraf was het wikken wegen wat er mee ging in de reistas. Travel light, niet zo simpel! Ik vlieg eerst naar Frankfurt (1h15) en vervolgens naar de hoofdstad van Namibië: Windhoek (10h15). De weersvoorspellingen zien er goed uit: 35°C overdag; ’s nachts koelt het kwik af tot 10°C.

Vrijdag 13 september 2019
Zonsopgang boven Namibië terwijl ik nog op het vliegtuig zit. Prachtig! Het eerste wat me opvalt:
– Bruin / zand
– Opgedroogde rivieren met hier en daar een plas
– Veel wegen kris kras door elkaar
– Geen bebouwing op enkele huisjes / hutjes na
– Laag struikgewas en boompjes
Windhoek International Airport is een kleine luchthaven waar iedereen goed op elkaar ingespeeld is. Spoedig ontmoeten we onze chauffeur die ons naar de River Crossing Lodge brengt. De lodge ligt op ongeveer 40 minuten rijden van de luchthaven en ongeveer 10 minuten rijden van Windhoek City in het midden van een natuurreservaat. Onderweg zien we patrijzen, baboons en everzwijnen. De lodge is gebouwd naar het voorbeeld van een Duitse boerderij en heeft 20 huisjes en kamers. Ik geniet van een heerlijke koffie met zicht op het reservaat. De kamers zijn ruim, kraaknet en hebben geen inkijk van andere hotelgasten. De badkamer is gerieflijk met natuurvriendelijke badproducten. Na een heerlijke douche even de tijd om te genieten van het uitzicht met op de achtergrond
vogelgeluiden die niet bekend in de oren klinken. Vandaag is nog een dagje rust, chill en relax voor we aan het GROTE AVONTUUR beginnen.

Zaterdag 14 september 2019
Tijdens het ontbijt komen de tongen los over de avonturen die iedereen beleefde: beren schieten, met paarden in drijfzand, … iedereen is opgewonden voor het vertrek. Voor we in het busje stappen ontmoeten we Telane (de ‘paardenfee’) en wordt er een groepsfoto gemaakt. De rit naar Sossusvlei (ong 4h) loopt vlot. Het landschap is dor met heuvels, heel weinig verkeer en mensen. Ik geniet met elke vezel van mijn lijf! Na de drop off van de bagage en de lunch – oryxvlees / couscous en salade – is er de demonstratie ‘hoe maak ik mijn bed op’. Elke bedrol heeft zijn naam (aardvark; krokodil; giraf; kudu; …). Vandaag slapen we aan de boerderij waar de paarden staan en is er nog sanitair.

De Big Dady is de grootste duin ter wereld, ligt op ongeveer 10 km voorbij Sossusvlei, wij stoppen aan Dune 45 (280 m hoog), ongeveer 3 km voor Sossusvlei. Hoe roder de duin, hoe ouder. The only way is up; op weg naar de top. Absoluut de lange rit waard! Onderweg  erug naar de boerderij stoppen we aan een lokaal benzinestation en trakteer ik mij op een heerlijk ijsje. De zon zakt aan de horizon; ik zie diamanten in het zand, gouden bomen en dieprode duinen. WAAAAAAAAW.

Hoe dichter we onze slaapplaats naderen, hoe donkerder. De hoofdzaklamp komt nu al van pas. We komen aan iets na 19h. Er is net nog licht genoeg om onze spullen voor de nacht te zoeken, een snelle douche (ja, vandaag is nog een echte douche mogelijk) een Gin & Tonic aan het kampvuur en het diner wordt geserveerd: kudubrochette, salade, broccoli, worteltjes en heerlijke aardappelen; gevolgd door een chocoladedesert. De maan is vol, doch genoeg sterren te zien (anders dan bij ons): oa schorpioen, boogschutter en het zuiderkruis. Het Zuiderkruis heeft heel lang een belangrijke rol gespeeld in scheepvaart. De vier sterren wijzen naar de zuidpool. Het is één van de bekendste sterrenbeelden van het zuidelijk Halfrond.

LEES HET VOLLEDIG VERSLAG
Meer info? Mail [email protected] 

Zelf een wereldwijde ruitervakantie boeken?  Klik hier