Vijf gezonde tussendoortjes

Of je nood hebt aan tussendoortjes of niet moet je zelf een beetje aanvoelen. Indien je een stevig ontbijt neemt kan het zijn dat je zonder problemen tot de middag verder kan. Merk je toch dat je het niet kan uithouden tot de lunch of avondmaaltijd en je dan te snel en dus vaak ook te veel gaat eten? Dan is het misschien beter om wel tussendoortjes in te schakelen.Vooral bij (hoge) fysieke activiteit kunnen we wel eens last krijgen van een lage bloedsuikerspiegel.

Vaak vergeten mensen hun tussendoortjes mee te nemen naar hun werkplaats, waardoor ze al snel gaan grijpen naar ongezonde koeken uit de snoepautomaat. Maak er een gewoonte van om je tussendoortjes de avond voordien al klaar te leggen.

De porties zijn indicaties, voel zelf aan met welke portie je voldoende hebt.

 

  1. Twee à drie volkoren crackers met of zonder beleg

Waarom volkoren? Vezels geven een langer verzadigd gevoel, waardoor we langer verder kunnen. Verder zorgen vezels voor een goede transit, een tragere opname van voedingsstoffen, een verminderde cholesterolopname en nog tal van anderen gezondheidsvoordelen.

De gemiddelde Belg eet 18g vezels per dag, dit zou minimum 30g moeten zijn. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn volkoren broodsoorten, vezelrijke granen (volkoren pasta, volwaardige rijst, quinoa, volkoren couscous, …), peulvruchten (kikkererwten, linzen, erwten, bonen, …), groenten, fruit, noten, zaden en pitten.

Gezond beleg: humus, groentespreads, avocado, pindakaas, notenpasta’s, smeerkaas, …

Voorbeelden van crackers:

Albert Heijn – € 0,89

Wasa – € 1,29 (te koop in de meeste supermarkten)

RAW Organic Food – € 3,79 (Albert Heijn, Delhaize)

 

 

  1. Een stuk fruit

 Uiteraard is een stuk fruit altijd een goede keuze. Indien je hier niet genoeg mee hebt kan je het combineren met een portie (soja)yoghurt natuur of een lepel 100% pindakaas.

  1. Groenten

Rauwe groenten of soep, het maakt niet uit. Dagelijks zouden we minimum 300 gram groenten moeten eten slovenska-lekaren.com. Dit gaat gemakkelijker indien we ook doorheen de dag groenten eten. Soep is een makkelijke manier om extra groenten binnen te krijgen. Ook kan je tijdens het koken enkele groenten opzij houden om de volgende dag als tussendoor te gebruiken.

Niet genoeg met enkel groenten? Neem het met een goede lepel humus!

 

  1. Geroosterde kikkererwten

 Peulvruchten is iets dat we in België veel te weinig eten. Ze zijn een super bron van eiwitten, koolhydraten, vezels, ijzer en calcium.Dit recept is niet alleen perfect als tussendoortje, maar ook om toe te voegen aan gerechten, te serveren als aperitief of als vervanging van croutons in soep.

  1. Bananenbrood

Mijn favoriet. Indien ik op zondag genoeg rijpe bananen heb maak ik een bananenbrood voor de komende week. Dat is ook de reden dat ik makkelijk 3-4 trossen bananen per week koop, je kan er altijd wél iets mee doen!

Tip: snij het brood al meteen in sneden, vries het in, en neem er iedere ochtend een stuk uit. Twee à drie uur later is het ontdooid en dus klaar om van te smullen.

Klik hier voor het recept.

 

 

Gezonde groetjes,