Daar zijn de dazen weer … wat kan je doen?

De eerste dazen zijn alweer gespot. Deze grijze of bruine agressief ogende vliegen laten zich met name in de maanden juni t/m augustus zien. Dazen steken niet maar ze bijten en ze vinden jou net zo lekker als je paard. Een dazenbeet is pijnlijk en veroorzaakt vaak een flinke bult.

Met een dazenval kun je deze hinderlijke insecten vangen. Je kunt dazenvallen kant en klaar kopen maar je kunt ze ook zelf maken met een emmer, touw en dazenlijm. Daarnaast is een vliegendeken een must voor je paard! Hoe effectief is een vliegendeken met zebrastreep eigenlijk?

Soorten Dazen

Dazen komen in allerlei gebieden van Europa voor, meer in de bossen dan op de open vlakten. Toch is er soms ook een dazenprobleem in weilanden, met name bij bossen. Paarden zijn bang voor dazen en kunnen van angst soms door de omheining rennen. Ook kunnen dazen soms besmettelijke ziekten overbrengen, maar gelukkig speelt dat in Europa (nog) geen rol. In bepaalde gebieden is buitenrijden om reden van de aanwezigheid van dazen alleen ’s morgens heel vroeg of ’s avonds tegen donker mogelijk. Als een daas op een paard gaat zitten om te steken, kan het paard echt heel vervelend reageren en alles doen om deze belager (soms samen met de ruiter) kwijt te raken.

Wat trekt Dazen aan?

Dazen worden aangetrokken door meerdere dingen:

  • Koolzuurgas (CO 2) dat wordt uitgeademd
  • Ammoniakdamp die ontstaat bij de afbraak van urine
  • Bepaald spectrum weerkaatst licht, zoals zonlicht op water weerkaatst
  • Dazen vliegen vooral bij warm en droog weer en worden veel minder gezien op koele, bewolkte of regenachtige dagen

Het is de vraag of dit onderzoek er inderdaad toe zou moeten leiden alle paarden strepen te geven. Er zijn immers nog flink wat kanttekeningen. Zo is in het onderzoek een andere dazensoort (Tabanus sudeticus) onderzocht. Ook is alleen het effect van een wit-zwarte streping onderzocht. Witte tonnen (als proefobject vergelijkbaar met schimmels?) bleken immers

Helpen Strepen?

Strepen helpen wel degelijk, al is het onderzoek naar de exactheid hier nog niet afgerond. Er is bijvoorbeeld minder succes bij paarse strepen,  of zwarte en ook het patroon is van belang.

Het is dus nog steeds een vraag in hoeverre het bestrepen van paarden zinvol is, daarvoor is eerst nog veel meer onderzoek nodig. Echter, als mensen het nu toch graag willen proberen, is daar niets op tegen. Wel is van groot belang alleen gezichtsverf of veekrijt te gebruiken en absoluut geen producten die ongeschikt zijn voor de huid.

Andere mogelijkheden

Paarden hebben natuurlijke mogelijkheden de dazen te ontlopen, zoals in de schaduw gaan staan. De lichtweerkaatsing wordt dan anders en het is koeler. Ook kunnen paarden met hun staart en/of hun huidrimpelreflex de dazen verjagen, en dit eventueel ook bij elkaar doen door hoofd-aan-staart te gaan staan. Dat is in de praktijk vaak niet voldoende, weet iedereen die in een dazenrijk gebied woont of geregeld in een dazenrijk gebied rijdt magyargenerikus.com. ’s Morgens vroeg of ’s avonds laat rijden kan dan helpen. In een wei waar veel dazen voorkomen, kan een afdak of een inloopstal de paarden de kans geven deze belagers te ontlopen. Ook een insectendeken, zoals voor knutten veel wordt gebruikt, helpt waarschijnlijk goed tegen dazen, zeker als er een buikdek aan zit. Met de huidige kennis zou het interessant zijn om te onderzoeken of insectendekens met een zebra-streping extra goed helpen