De Meester bouwer: Luc Musette

De Belgische parcoursbouwer Luc Musette, zit gelijmd aan zijn computer wanneer we hem ontmoeten tijdens de Longines Global Champions Tour in Monte Carlo. Op zijn bureau in de jury box overschouwt Musette de piste aan de Monacese haven, alsook de immense yachten. Met slechts enkele uren te gaan voor de  vijfsterren concours van start gaan maakt Musette even tijd om samen met ons te praten over zijn 32 jaar  ervaring.

“Ik start met een blanco papier. Soms vraagt het uittekenen van een parcours maar vijf minuten, soms vraagt het drie tot vier dagen,” verklaart Musette. “Voor mij is geen enkel parcours identiek. Ik teken op basis van de piste”.

Heel wat factoren spelen een rol volgens de ervaren parcoursbouwer. “Overdag moet je rekening houden met de stand van de zon. Ook de omgeving is van belang. Hier in Monte-Carlo is er heel wat media aandacht. Daarbij moet elke sponsor zijn sprong perfect in beeld zien. Hierdoor dien ik rekening te houden met de koninklijke berg aan de achterzijde en de reflectie van de zon op het water van de haven.”

Luc Musette is één van de meest gevraagde parcoursbouwers in de wereld. De afgelopen vijf jaar is hij een vast onderdeel van de Longines Global Champions Tour. Decennia heeft de parcoursbouwer er zijn levenswerk van gemaakt het publiek te laten daveren en de ruiters een gezonde portie uitdaging voor te schotelen.

Zo is onder andere de Amerikaanse Reed Kessler één van zijn fans. Kessler noemt Musette’s parcours  “subliem”. Hoewel de paarden en ruiters de spotlights wegstelen tijdens het evenement beseft iedereen dat er geen spanning of topsport zou zijn zonder de parcours ed-nederland.com.

Voor Musette is dit ook van belang. “Ik denk alles uit. Er moet een verhaal in mijn parcours zijn, een spektakel, een mise-en-scène.” Musette is zelf geen fan van te technisch en moeilijke parcours. “Ten eerste vind ik dat een parcours fair moet zijn voor het paard. Elke viervoeter moet zichzelf kunnen uiten in mijn parcours. De paarden moeten hun kwaliteiten kunnen tonen. Elke parcours moet harmonieus zijn maar met enkele addertjes onder het gras. Indien je die addertjes weet te overbruggen, dan finish je foutloos. Dat is volgens mij ook m’n sterkte.”

Luc Musette komt UIT paardenfamilie van vijf generaties en is de broer van Jean-Paul Musette, voormalig chef d’Equipe van België.  “Hoewel ik uit een rasechte paardenfamilie kom was m’n carrière in de sport niet vooraf gepland. Ik reed heel wat toen ik jonger was en door m’n nauwe band met de sport ben ik uiteindelijk bij deze job beland.”

Als Musette één favoriet parcours uit zijn carrière mag kiezen antwoord hij zonder twijfel de € 1 miljoen Grote Prijs in Rio. Hier verwijst hij naar de Athina Onassis horse Show in Rio de Janeiro, gewonnen door Olympisch ruiter, Steve Guerdat.

“Ik ben nog steeds enorm fier op dat parcours. Het bood genoeg spanning en met slechts vier combinaties in de barrage was het parcours echt vanuit horsemanship ontworpen. De paarden hadden elke gelegenheid hun kwaliteiten te tonen zonder hun eigen limiet voorbij te springen.,” verklaart Musette. “

VILLEPINTE, FRANCE – DECEMBER 06: Course Designer Luc Musette poses on Day 3 of the Gucci Paris Masters 2014 on December 6, 2014 in Villepinte, France. (Photo by Dan Mullan/Getty Images for Masters Grand Slam Indoor)

Je moet steeds rekening houden met de paarden. Elke week zijn ze opnieuw aan het werk. Als je een zware oxer bouwt zullen er heel wat fouten gemaakt worden. Maar dat is niet waar ik naar streef. Ik zoek steeds naar de balans tussen respect en harmonie.”

Luc heeft het genoegen de wereldtop aan het werk te zien en meer nog, zijn werk te interpreteren. Logisch dat hij een favoriet heeft, denken we dan?

“Edwina Tops-Alexander, Ian Miller maar het meest kijk ik op naar Nick Skelton. Zeker in combinatie met Big Star. Voor mij is deze combinatie wereldniveau alleen al gebaseerd op de technische graad die het duo aankan. Het duo is fantastisch. Nick heeft een perfecte ruiters attitude en hij weet een paard echt op te waarderen.”

Toeval wil dat Nick Skelton ook een fan is van Luc Musette. “Luc is één van de beste parcoursbouwers in de wereld. Het is een getalenteerd man die op een paardvriendelijke manier een technisch parcours kan uittekenen.,” verklaart Skelton.

“Je kan hem steeds aanspreken, nog een pluspunt!” Voor ruiters is het niet ongebruikelijk dat ze de parcoursbouwer aanspreken voor aanvang van de proef. “Vaak vragen ze me wat meer info betreffende de afstand, of de tijd kort staat, hoe ze de tijd zullen meten, enz. De moeilijkheid bij elk gesprek is neutraal te blijven. Je mag de ene ruiter niet meer info geven als de andere.”

Als afsluiter nog even het nuttig advies van ‘s werelds nummer één parcoursbouwer:

“Hou het simpel. Bevraag jezelf steeds. Het is nooit een job, wel een hobby,” verklaart  Musette. Kijk nu even hier in Monte-Carlo, een zuiderse goddelijke plaats. Wie droomt daar niet van?