Aan tafel met de ladies Van den Bosch

Ze zijn vast en zeker niet onbekend in de jumpingsport, de familie Van den Bosch. Zoon Michael behaalde als lid van het landenteam goud op het Europees kampioenschap in 2015. Ook de andere tak van de familie is nog steeds actief in de paardensport. Paul Van den Bosch is op het internationale toneel een beetje naar de achtergrond verdwenen maar ook hij is nog regelmatig in het zadel terug te vinden net als zijn dochter Charlotte. Evelien was vroeger actief op 1,40m niveau maar besloot bij aanvang van haar studies de handdoek in de ring te gooien. Wij spraken met Inès en Charlotte over hoe zij erin slagen hun liefde voor de sport met een bloeiende zaak te combineren.

Iedereen kent jullie voornamelijk als ruiter op verschillende concours en we vergeten wel eens dat jullie ook werken in het familiebedrijf magyargenerikus.com. Kunnen jullie ons wat meer over dit bedrijf vertellen?

Inès: Habufa is een echt familiebedrijf. Onze grootvader kwam op het idee om een meubelbedrijf op te starten met als naam Hapertse Buismeubelen Fabriek. Het bedrijf is dan later overgenomen door onze ouders en nu worden wij voorbereid om de fakkel over te nemen. Mijn vader (Danny) houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen en het creatieve van het verhaal. Hij focust zich ook op de verschillende concepten.

Charlotte: Mijn vader (Paul) neemt voornamelijk de algemene directie op zich.

Wat onderscheidt Habufa van andere meubelbedrijven zoals bijvoorbeeld Ikea?

Charlotte: Ik denk dat ons bedrijf uniek is omdat Habufa drie verschillende lijnen heeft die zich elk toespitsen op een ander doelpubliek. De H&H lijn is het topsegment. Deze lijn is voornamelijk bedoeld voor mensen die van luxe houden en ook willen dat hun meubels luxe uitstralen. De XOOON-lijn is dan weer een jeugdiger concept. Met deze lijn willen we inspelen op de vraag van klanten die van een jonge, hippe uitstraling houden. Deze meubels zijn over het algemeen ook goedkoper dan die uit de H&H lijn. Tot slot hebben we ook nog de COCO Maison-lijn waartoe de decoratie behoort. Deze lijn heeft ook als enige haar eigen webshop.

Inès: Met die webshop zijn we pas begonnen. Het hele project staat nog in zijn kinderschoenen, maar de online-verkoop begint toch stilletjes op gang te komen. De laatste jaren heeft er zich een belangrijke evolutie voorgedaan, je ziet duidelijk dat de online-verkoop van bedrijven steeds een groter aandeel gaat uitmaken van het totale verkoopcijfer. Wij konden met Habufa dus niet achterblijven.

Charlotte: Ik denk ook dat Habufa zo sterk is omdat je geen enkel ander bedrijf meer nodig hebt om je huis volledig in te richten. Wij garanderen klanten alles via ons kan gebeuren en dat wordt enorm op prijs gesteld. Daarnaast is kwaliteit voor ons enorm belangrijk. Onze productie gebeurt wel in Azië via outsourcing, maar ons kwaliteitsmanagement ziet hierop streng toe. Enkel op die manier kunnen we onze klanten altijd meubels van de hoogste kwaliteit garanderen. Kwaliteit is voor ons enorm belangrijk.

Hoe combineren jullie sport en business?

Charlotte: Ik denk dat aan beide kanten van de familie het best goed lukt om de paardensport met het bedrijf te combineren maar net als in het bedrijf zie je toch bij onze ouders ook in de paardensport een andere aanpak. Mijn vader focust zich vooral op jonge paarden, hij rijdt nog elke dag maar wedstrijden zijn bij hem eerder naar de achtergrond verdwenen.

Inès: En dat is net wat mijn vader wel nog veel doet. Hij gaat nog vaak en graag op wedstrijd en houdt zich niet bezig met de ontwikkeling van jonge paarden.

En hoe zit het met jullie? Hoe slagen jullie erin om die beide te combineren?

Inès: Mij lukt het best goed. Naast mijn werk op de finance afdeling van het bedrijf maak ik nog graag tijd voor een uitgebreid sportprogramma. Zo ben ik ongeveer twee keer per week in de fitnesszaal terug te vinden en heb ik ook nog één keer per week training met de paarden. Beweging is erg belangrijk voor mij, ik zou niet zonder sport kunnen! Wat de paarden betreft ben ik erg blij dat ik op mijn groom kan rekenen. Hij wandelt de paarden en traint ze af en toe. Ik heb een goed team achter mij staan. Zonder hen zou de combinatie van werk en sport niet mogelijk zijn! Ik probeer wel zoveel mogelijk zelf te doen. Voor mij is het belangrijk dat ik dicht bij de paarden sta en dat kan enkel als je ook zelf met hen bezig bent.

Charlotte: Ik probeer ook nog elke dag te rijden maar jammer genoeg lukt dat niet altijd. Momenteel ben ik ook geblesseerd, paardrijden zit er dus niet in . Ik hoop wel mij in de toekomst terug de kunnen focussen op mijn sportieve ontwikkeling. Ook ik kan altijd rekenen op mijn trainer en een fantastisch team achter mij. We hebben thuis een hele stal en dat zorgt er natuurlijk voor dat ik op drukkere momenten enorm veel steun heb. Ik probeer zoveel mogelijk tijd voor de paarden vrij te maken. Je moet natuurlijk ook je prioriteiten stellen en voor mij komt het bedrijf momenteel op de eerste plaats.

Wat spreekt jullie zo aan in de paardensport? Wat maakt deze sport zo speciaal voor jullie?

Inès: Het allerleukste aan deze sport is dat de jumpingwereld eigenlijk één grote vriendenkring is. Dit motiveert mij ook enorm. Het is fijn om elk weekend met je beste vriendin aan dezelfde wedstrijden deel te nemen. Ook het feit dat iedereen paardrijdt, schept sowieso al een speciale band.

Charlotte: Ja, dat is ook zo. Veel van mijn vrienden en vriendinnen zijn ook actief in de paardensport en dat maakt het extra boeiend en plezant.

Wat zijn jullie sportieve doelen voor dit jaar?

Charlotte: Ik heb mijzelf geen specifieke doelen voor dit seizoen gesteld. Het belangrijkste is dat ik bij de paarden kan zijn. Of ik dan op regionaal, nationaal of internationaal niveau spring, maakt weinig uit.

Inès: Ik hoop dit jaar opnieuw deel te nemen aan Jumping Antwerpen en ik hoop ook in St.-Tropez aan de start te komen. Vorig seizoen maakte ik mijn debuut op 2-sterrenniveau en dat smaakt naar meer!